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[음식우표] 대만 2014 - 선물하기 좋은 대만 과자들 본문
▲ 전체 160×40 mm, 우표 한 장 30×40 mm
(사진을 클릭하면 큰 사진이 뜹니다.)
하, 이런 약은 사람들을 봤나요.
자국 음식 우표에 아예 선물 상자까지 그려 놨어요.
"대만 여행 오시면 우리 과자와 떡 바리바리 사 가세요오~"
대만 여행 다녀오시는 분들 보면 실제로 저런 과자 선물 상자를 잔뜩 들고 오십니다.
우표 소개 들어갑니다. 왼쪽부터 차례로 -
펑리쑤鳳梨酥
파인애플이나 동과winter melon, white gourd, 또는 이 둘을 혼합해 설탕과 함께 찐득하게 조려 서양식 쇼트 페이스트리 안에 넣고 굽습니다. 쇼트 페이스트리도 서양 것들보다는 촉촉하고 녹아내리듯 씹힙니다.
☞ 대만 펑리쑤 모습
마아슈麻糬
모찌가 어쩌다 대만의 대표 간식이 되었을까요?
대만은 일본 식민 지배를 우리보다 더 오래 받았으나 일본을 몹시 좋아합니다.
☞ 대만이 친일인 이유
그런데 모찌는 반일 정서 짙은 우리나라에서도 흔하잖아요?
그렇죠, 친일이건 반일이건, 맛있는 건 맛있는 거죠.
팥소와 호두 든 모찌만 알고 있었는데 다양한 변주가 가능한 모양입니다.
☞ 다양한 대만 모찌 모습
타이양삥太陽餅
일명 태양빵.
빵이 아니라 페이스트리에 가깝습니다.
바삭한 껍질에 속에는 맥아당이 들었습니다.
☞ 대만 타이양삥 모습
땐황쑤蛋黄酥
팥소나 대추 페이스트 안에 짭짤한 달걀 노른자가 박혀 있는 밤만쥬 비슷한 과자.
위에 깨를 뿌리기 때문에 알아보기 쉽습니다.
☞ 대만 땐황쑤 모습
이터우쑤芋頭酥
우표에는 안 들어갔지만 제가 가장 궁금해하는 대만 과자는 자색 대만 토란taro으로 만든 타로 케이크 '이터우쑤'입니다. 연보라색 과자라니, 색도 곱고 결도 참 예술적으로 잘 냈죠. 대만 제과인들 기술이 좋네요. 개화하기 전의 꽃봉오리 같습니다. 겉은 가볍게 바스라지는 페이스트리, 속은 고구마맛 비슷한, 많이 달지 않은 타로 소로 채운다고 합니다.
위 과자들과 타로 케이크 사러 대만에 여행 가고 싶다가도, 혐한 감정이 있는 곳이라니 가서 돈 쓰고 오기가 꺼려집니다. 영국에서 사귄 대만 친구들은 다들 사람 좋고 괜찮았습니다만.
▲ 대만 펑리쑤보다 맛의 강도가 훨씬 센 영국 파인애플 타트.
우롱차烏龍茶보다는 기운이 센 홍차와 더 잘 맞는다.
다음은 대만 청화 포스트Chunghwa Post의 우표 발행 공고.
In a follow-up to the 2013 "Signature Taiwan Delicacies Postage Stamps" series – Home Cooked Dishes and Gourmet Snacks – Chunghwa Post will issue another set of four stamps, featuring popular gift-packaged desserts. Each stamp is denominated at NT$5. The designs follow:
Pineapple Shortcrust Pastry: The aromatic and soft skin of this pastry is made of shortcrust pastry dough, butter, eggs, and sugar. The filling comes in a wide variety, the most common being white gourd and pineapple jams. This dessert promises a party in the mouth. For the people of Taiwan, the pastry's popularity transcends time and age.
Mochi: Made of glutinous rice, the dessert is savory and chewy. Plain mochi is eaten with a coat of redolent, powdered peanut. Or one can choose mochi with filling, which ranges from red bean, peanut, or sesame pastes, and is ubiquitously delicious. The dessert offers a multiplicity of texture.
Sun Cake: The filling of this time-honored pastry comprises maltose, with golden-crispy crusts. The crusts are flaky, rich and exquisite; the maltose, on the other hand, leaves a sweet, addictive aftertaste.
Egg Yolk Pastry: The red bean or jujube paste is stuffed with a salty, delectable egg yolk. The filling is then tucked into rich, full-flavored pastry crust. A pinch of sesame is sprinkled on the dessert. The combination of sweetness and saltiness is absolutely ambrosial.
This set of stamps is designed in a horizontal se-tenant format. Between the upper and bottom two rows of the sheetlet is a strip of gutter featuring relative ingredients of the desserts.
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