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[영국음식] 코티지 파이 Cottage Pie 쇠고기 파이 본문
바로 전 글에서 셰퍼즈 파이를 소개해 드렸지요, 오늘은 양고기 대신 쇠고기를 쓰는 코티지 파이를 소개해 드리겠습니다. 조리법은 같고 주원료인 고기 종류만 달라지는 것이니 조리법이 궁금하신 분들은 ☞ 셰퍼즈 파이 글을 참고하시면 되겠습니다. 만드는 법은 동영상까지 걸어 이미 소개를 잘 해 드렸으므로 오늘은 간편식ready meal 사 먹은 이야기나 해보렵니다.
먼저, <챨리 비검스>의 코티지 파이.
1인분 325g £4.50.
제품 설명:
Tender mince British beef, slow-cooked with red wine and thyme, then topped with our creamy mashed potato, Cheddar cheese, parmesan and breadcrumbs. Perfect!
성분:
Potatoes, British beef (29%), carrots, onions, red wine, fresh cream (milk), celery, Cheddar cheese (milk), beef stock (British beef, yeast extract, salt, tomato purée, molasses, lemon juice concentrate, onion powder), butter (milk), cornflour, tomato purée, pasteurised free-range egg yolk, red wine stock (red wine concentrate, water, yeast extract, dried potato, salt, sugar, dried onion, sunflower oil, black pepper, thyme oil), rapeseed ol, garlic purée, beef gelatine, breadcrumbs (wheat flour, yeast, sugar), parmesan cheese (milk), Dijon mustard (water, mustard seeds, vinegar, salt), salt, fresh parsley, black pepper, rosemary, thyme, ground star anise. 끝.
오븐에 굽기 전.
일반 오븐 220˚C, 팬 오븐 200˚C에 30분 굽고 난 뒤.
고기 소.
훌륭합니다. 특히, 간 쇠고기 입자가 가루처럼 부서지듯 흩어지지 않고 적당히 큰데다, 딱 알맞게 익어 뻣뻣하지 않고 부드럽게 씹힙니다. 간 고기는 과조리되기 일쑤라 꼬들꼬들 씹히는 일이 빈번한데 이건 즙도 느껴지고 식감이 좋네요. 고기 소와 매쉬트 포테이토 토핑 모두 양념이 맛있게 잘됐습니다.
다음은 <웨이트로즈> 수퍼마켓의 자사 상표 코티지 파이.
1인분 400g £3.99.
제품 설명:
British minced beef in a gravy, made with Wessex stout and red wine, carrots, topped with West Country butter mash potato and mature Cheddar cheese.
성분:
Potato, beef (28%), carrot, onion, Wessex stout (barley) (5%), red wine, West Country unsalted butter (milk), cornflour, celery, beef extract, ciabatta crumb (fortified wheat flour (wheat flour, calcium carbonate, iron, niacin, thiamin), rapeseed oil, sea salt, olive oil, salt, dextrose anhydrous), mature Cheddar cheese (milk), fortified wheat flour (wheat flour, calcium carbonate, iron, niacin, thiamin), garlic purée, thyme, beef gelatine, salt, porcini mushroom powder, soya bean, tomato purée, parsley, wheat, white pepper, bay leaf. 끝.
오븐에 굽기 전.
일반 오븐 200˚C, 팬 오븐 180˚C에 20~25분 굽고 난 뒤.
<챨리 비검스>의 나무 용기 제품과는 달리 이건 금속 용기라서 오븐 온도를 좀 더 낮출 수 있고 굽는 시간도 줄일 수 있는 모양입니다. 금속 용기는 '뽀대'는 안 나지만 열전도율이 높다는 장점이 있지요.
지방과 소금이 더 많이 든 <챨리 비검스> 제품에 비하면 확실히 첫입에 '쨍'하면서 맛깔난 느낌은 덜 나지만 먹을수록 깊은 맛이 혀 위에 쌓입니다. 특히 맥주와 빵가루에서 오는 향긋하고 고소한 누룩 풍미가 참 좋습니다. 간 고기가 가루처럼 부스러지고 뻣뻣한 게 조금 아쉽기는 합니다. ■
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